Ara fa uns mesos, Delên començava a mostrar els primers temes del seu nou disc d’estudi, Bonanova. Els que vam quedar engantxats al seu primer treball celebrem ara l’escolta sencera del seu esperat retorn. Un retorn literal també en clau personal, ja que en Quim i na Len han tornat a Menorca després de viure una temporada a les terres de l’Empordà. I ho celebren amb un disc que es fa estimar. Per RUBÉN IZQUIERDO

  • Segon disc d’estudi per Delên. La publicació coincideix amb el seu retorn a Menorca i compta amb la producció de Jaume Pla (Mazoni)
  • Cançons evocadores i coloristes per estimar una mica més una Menorca convertida pels nostres protagonistes en el tercer vèrtex del triangle de Bonanova

[youtube id=”BnW_4kG4Jzs” width=”600″ height=”350″]

Els protagonistes de Bonanova han explicat en alguna entrevista, també a la seva pàgina web, que Bonanova és fruït de la necessitat de tornar a casa. Després d’una temporada instal·lats a l’Empordà, els dos integrants de Delên van tornar a la seva enyorada Menorca, i d’aquest celebrat retorn neix el disc.

El resultat de tot plegat és un disc que evoca una calma contagiosa, una tranquilitat que evoca estius llargs a la seva Menorca natal, fent de la illa una protagonista més del disc, el segon treball d’estudi ja de Delên. La Bonanova del títol la podríem repartir entre tot el repertori de l’àlbum, evocant tanmateix a la casa de pagès que presideix el paisatge des d’on es va gravar el disc.

[youtube id=”lSGAbJ5MSec” width=”600″ height=”350″]

Més enllà de la seva carrega simbòlica, que la té, el nou disc de Derên ha trencat un silenci que s’anava ja als tres anys, just el temps que ha passat des de la publicació de Sa Roba Estesa, el seu LP de debut i que fa com dèiem de Menorca una protagonista més a la trama del disc, oferint-li a la illa la brillantor d’una música que guanya amb els arranjaments de l’àlbum, fent del treball de corda -a temes com Moix de finestra o Ets amelters– una de les grans cartes guanyadores de Bonanova. El resultat sorprèn menys si atenem a la producció -Jaume Pla, Mazoni, se n’ha encarregat- i als acompanyaments que han tingut les dues ànimes del projecte, amb la presència de Joan Torres (baix), Pau Marquès (violoncel) i Dani Benejam (bateria).

Més enllà d’aquestes pinzellades de color, si Bonanova emociona i es fa estimar és per la gran compenetració entre en Quim i na Len. Entre tots dos creen atmosferes acollidores, demostrant que sí, que hi havia ganes de tornar i que resulta impossible no estimar a la illa a través dels seus ulls, tal i com ens deixen veure i sentir a Neu a Menorca o a Moix de finestra.