Ahir es va presentar el gruix central de l’edició d’enguany del BAM. Ja sabíem des de feia uns dies alguns dels grups principals que formarien part d’aquest any, però ara ja coneixem també la seva configuració per dies i places. Com és habitual, l’Antiga Fàbrica Estrella Damm i el Fòrum seran protagonistes dels concerts més multitudinaris. Repassem el cartell. Por ART VANDELAY

  • Presentat la totalitat del cartell de l’edició d’enguany, amb Mishima i Vetusta Morla com a plats forts al Fòrum
  • Doble Pletina, La Estrella de David, Joan Colomo, Mates Mates, AtletA, Maria Rodés o L’Hereu Escampa, algunes de les propostes més destacades
  • The Kooks, La Iaia i Love Of Lesbian seran els protagonistes a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm

El popular festival barceloní arriba a les vint edicions i ho fa amb la seva proposta plenament consolidada, protagonista indiscutible del setembre musical a Barcelona des de fa ja una pila d’anys, formant part com és habitual del marc de les festes de la Mercè. A la carta de presentació del Festival, el seu director de programació, Carlos C. Carbonell, explica les línies mestres d’aquesta edició. Ho rescatem.

Si l’any passat destacàvem Maïa Vidal com l’artista que millor representava l’esperit del festival per la seva naturalesa cosmopolita i per la seva autonomia artística, aquest any podem aplicar aquests mateixos atributs a Filastine, el projecte encapçalat pel també nord-americà resident a Barcelona Grey Filastine, que a més fa gala d’un compromís explícit amb causes socials i polítiques.

Grey Filastine (fotografia de portada) serà, en efecte, un dels protagonistes a reivindicar de la programació del BAM 12, i qui sap si, com va fer la Maïa l’any passat, passarà d’aquí a protagonitzar una temporada musical d’allò més estimulant. Maïa Vidal ens va emocionar ara fa 12 mesos i des de llavors l’hem vist a Caprichos de Apolo i obrint per Marlango al Palau de la Música, pel que constitueix un excel·lent exemple d’oportunitat ben aprofitada.

Acabant amb la reflexió Vidal, i abans de seguir amb la programació d’aquest BAM 12, potser val la pena remarcar que ha sigut en aquest Festival on s’han pogut veure alguns dels concerts més macos -maco en el sentit més absolut de la paraula- celebrats en espais oberts a la Ciutat Comtal, ja sigui per la qualitat dels grups o per l’espai on s’hi celebraven. Hom encara s’emociona rememorant l’encant de veure als Tulsa a la Plaça del Rei d’ara fa dos anys, de la mateixa manera que no pot evitar un somriure de nostàlgia evocant la nit plujosa de l’any passat, quan Javiera Mena li va guanyar la partida als núvols després de la pluja que va caure al concert de Parade, un altre d’aquells concerts de gourmet que el BAM ens va oferir l’any passat.

Apuntat això, cal destacar que el BAM començarà vitamínic amb un sentit homenatge a la sala Garatge Club, un dels temples icònics de l’underground català i barceloní d’ara fa uns anys, tot just l’any en el qeu es compleix una dècada del seu tancament. El rock’n’roll serà un dels protagonistes de la nit del 21 de setembre, amb la presència dels catalans ’77, la psicodèlia de Howlin Rain i The Dream Syndicate, reunificats per tal de recuperar el seu lloat The Day Of Wine & Roses.

[youtube id=”qWnAFQwUPdk” width=”600″ height=”350″]

Els concerts de la nit de divendres, de “guitarra i riffs” segons la organització, es repartiran entre la Plaça Joan Coromines i la dels Àngels , amb un menú que es completarà amb presències de traca: Joan Colomo continuarà exhibint el seu Producto Interior Bruto Vol 2, Isaac Ulam prosseguirà la seva gira després de passar aquest estiu pel Faraday i Mates Mates mantindran el seu tour de force que els ha portat ja per bona part de la geografia catalana, la mateixa nit on Hola A Todo el Mundo, Sonny & The Sunsets i Bigott completaran l’oferta musical lluny del Fòrum.

Al Parc del Fòrum, els focus mediàtics recauran amb Mishima i Vetusta Morla. Els primers tornen a Barcelona després d’obrir gira al Lliure i passar pel Pròxims, festival on també va actuar Maika Makovski, de retorn aquest any dos anys després del seu pas pel BAM. Els madrilenys tornaran a Barcelona encara amb la presentació de Mapas, tot just un mes després de protagonitzar un dels concerts més multitudinaris del Sonorama. Amb ells, els Very Pomelo completaran un cartell on tindrà també cabuda l’electrònica, gràcies a la presència de Headbirds, els canadenc Poirier i la britànica Ikonika, un tríptic especial dedicat al festival Mutek, amb seu a Vancouver.

[youtube id=”oyERJwubHWI” width=”600″ height=”350″]

Si divendres serà la nit dels presumibles plens de Mishima i Vetusta Morla al Fòrum, dissabte serà temps d’Estrella. L’Antiga Fàbrica tornarà a ser la seu d’uns dels més multitudinaris de l’any a la Ciutat Comtal, i ho serà amb la presència de The Kooks, La Iaia i dels omnipresents Love Of Lesbian.

De l’ambient festiu de l’Antiga Fàbrica a l’estridència feliç d’altres escenaris. La Plaça Reial tindrà com a gran protagonista el hip hop, gràcies a bandes com THEESatisfaction, formació nord-americana que portarà el seu neo-soul per primer cop a Barcelona i a la presència de Fliptrix, els vallesans Chacho Brodas i el citat Filastine.

Contundència sonora serà també la que trobarem pels voltants del Macba. L’Hereu Escampa, AtletA, Betunizer, Lüger, Fasenuova i Black Dice oferiran maquinària per aturar un tren, protagonitzant així, probablement, una de les nits amb més muscul sonor dels darrers BAM’s.

Al Fòrum l’oferta de dissabte serà variada: El Puchero del Hortelano, Txarango, Rapsusklei & The Flow Fanatics i Che Sudaka, de celebració especial amb el seu desè aniversari per bandera. L’electrònica del Fòrum quedarà en mans de Meneo, de l’electro-pun de Kap Bambino i de l’electr-clash de Toxic Avenger.

Seria imperdonable que tota aquesta contundència ens tregui forces per completar la programació del Festival al 100%100, així que caldrà guardar-se un raconet d’energies per completar el recorregut vital del BAM 12. Una bona parada per agafar forces serà el concert d’Orchestra Fireluche, de visita matinal a la Plaça Reial amb la seva orquestra artesanal. Als escenaris caldrà tornar al vespre per retrobar-nos amb Doble Pletina, de tornada després d’un intens juliol que vam culminar al PalmFest.

[youtube id=”WyT9xMENtqc” width=”600″ height=”350″]

D’aquell estat de felicitat permament que acostumen a generar els Pletina ja no sortirem els que ens fem fort a una plaça Joan Coromines on també actuaran McEnroe, Joaquín Pascual i l’Estrella de David, Millor Àlbum Estatal 2011 a Shook Down el passat mes de Desembre. Lidia Damunt i Los Punsetes vindran amb els seus evocadors darrers treballs com a reclam, sent especialment esperada la presència dels segons, encara amb el disc per presentar a terres catalanes.

A la Plaça Reial Maria Rodés portarà el seu somni evocador del Sueño Triangular -amb banda de cinc components com acompanyament-, compartint escenari amb els nostres (molt) admirads Seward i amb Woodkid, amic i col·laborador de Lana del Rey, i el nom amb “potencial més comercial d’aquesta edició“, segons explica el propi Carlos a la mateixa carta de presentació.