Després de facturar un dels millors discos al 2011, i de presentar el disc amb una llarga gira per tot el país, Antònia Font anunciava fa un parell de mesos el seu nou retorn, una tornada que va generar una sorpresa generada més pel contrast del seu darrer descans creatiu amb l’actual. Vostè És Aquí arriba com un llarg exercici d’autor, 40 temes de curta durada que podrem gaudir en directe al proper Primavera Club. Per RUBÉN IZQUIERDO

  • Antònia Font publica el seu vuitè disc d’estudi després del celebrat i premiat Lamparetes publicat al 2011
  • El disc va comptar amb presentacions prèvies a Porreres i Vic, i serà un dels protagonistes de la propera edició del Primavera Club

[youtube id=»a0q29FFrcm8″ width=»600″ height=»350″]

L’aparició de Lamparetes -un dels millors discos del 2011 per aquesta casa– trencava un silenci creatiu relativament llarg d’Antònia Font, una aturada que es va anar als cincs anys, però que va deixar com a resultat un dels millors treballs del grup. Aquella llarga pausa arribava després de dos dels treballs més reconeguts del grup, Pareix Talment Una Foto i, sobretot, Alegria, i es va entendre com el merescut descans de la banda després de composar hits com Alegria, Patxanga o Productes de neteja, versionada magistralment per la també d’estrena aquesta tardor La Bien Querida.

No ha calgut esperar tant per gaudir del vuitè disc d’estudi dels balears, i el 9 d’octube arribava a les botigues Vostè És Aquí, treball que arriba de la mà del seu propi segell, Robot Innocent Companyia Discogràfica, amb distribució física de Dismedi i digital de The Orchard.

No expliquem cap novetat si diem que el nou treball de Pau Debon (veu), Joan Miquel Oliver (guitarra i composició), Jaume Manresa (teclats), Joan Roca (baix) i Pere Manel Debon (bateria) arriba gairebé en format experimental: 40 temes de curta durada -cap tema arriba als tres minuts i només una quarta part supera els dos de durada-, estructurat en tres trams (de metro) que alterna gèneres, tradicions i llengües.

La varietat d’estils és un dels punts forts del disc, deixant espai per temes amb reminiscències literàries, tradicionals o més properes al seu universal artístic personal. És el cas del single de llançament, Per jo i tots es ciclistes, com ho és el de Jugam a cíclops o Cartes de Ramiro. Temes fugaços com Llops i balenes (1:13 de durada) o la instrumental Los devoró la selva confirmen aquest bon moment creatiu del grup

[youtube id=»wszovw_nxWo» width=»600″ height=»350″]

El canvi d’idioma el trobem en temes com Off whith his head o Leyenda negra, una versió de fet del grup manacorí Tots Sants, al que han volgut retre homenatge amb la seva particular versió per acabar d’enfortir un treball discogràfic que arribava amb el complicat repte de donar continuïtat a Lamparetes, prova superada amb un lloat exercici d’autor, un treball que s’aprofita de la llibertat assolida amb el segell propi, que els ha permès experimentar fins arribar a Vostè És Aquí. El disc, de fet, podia haver donat pas a treballs discogràfics, tot i que finalment van optar per presentar-lo de manera unitària, una decisió valenta que permetrà agrupar les 40 cançons en un únic LP, tot i que s’han insertat tres silencis per deixar respirar cada una de les tres parts.

El disc, el més sincer de la seva carrera segons explicaven ells mateixos a les notes de producció, va tenir una preestrena oficial dins del Mercat de Música de Vic, tot i que a l’Auditori de Porreres es va poder escoltar per primer cop de manera oficiosa. A Barcelona els podrem veure en directe al proper Primavera Club, després de que l’organització els confirmés per la programació d’enguany el passat mes de setembre.

Disseny de la portada del disc // A. Font

Un peculiar disseny de portada
Un dels aspectes més peculiars del nou disc, més enllà de la seva durada, és el del disseny gràfic de la portada: una personal xarxa de metro on hi apareixen els 40 tracks de l’àlbum, reproduint la tipologia de la xarxa subterrània de Barcelona, on hi apareixen les línies fictícies AF1, AF2 i AF3, amb els títols de les cançons de cada tram com a parades metafòriques.

Escolta Vostè és aquí a Spotify.