Un dels grups més enigmàtics de la història, a Joia Oculta

Un dels grups més enigmàtics de la història, a Joia Oculta

Philemon Arthur and The Dung van ser un rara avis dins de l’escena folk sueca d’inicis dels anys 70. Un grup originari de la ciutat de Skåne, diferent i avançat als seus temps. Pioners de tot el que s’ha anomenat antifolk, weird folk i freak folk. Avui els reivindiquem com a Joia Oculta. Per MAURICI RIBERA

  • Una de les formacions més rares del planeta  que ha aconseguit repercussió.
  • Fora de Suècia, el grup és tan obscur, que ni els més hipsters de la colla en tindran constància.
  • Fans de Dufus, Holy Modal Rounders,  Comus, Larkin Grimm, Cal Folger Day o hi trobaran una proposta germana.

[youtube id=»Ah0fMkkSrms» width=»600″ height=»350″]

L’àlbum originalment va editar-se al 1971 i va veure una segona tirada al 1972 degut a l’èxit inesperat que va gaudir. A hores d’ara, a alguns acomodats empresaris musicals suecs encara els hi deu caure la gota per comprendre  com va poder caure un Grammy suec al grup  per aquesta obra… Després de l’escàndol que va suposar, especialment el fet de que no hi anés ningú a recollir el premi durant aquella gala, van retirar el certamen durant 15 anys. Al moment de la tornada dels premis, Silence Records va contraatacar, ben aprofitant l’avinentesa, per saciar la sequera de premis amb cintes rares de la banda. Això si que és ser autèntic! No?

La formació sueca no va rebel·lar mai la seva identitat. Tret dels seus pares, de la gent del seu poble o del segell Silence Records ningú en sabia l’aspecte real.   Han esdevingut una proposta de culte i reivindicada per les lluminàries de l’antifolk.

La peça escollida dura només 49 segons i és la més curta i accessible de les 22 del disc. La cançó va ser enregistrada en directe a casa, amb instruments i micròfons aconseguits a baix preu i guitarres desafinades expressament,  per tal d’aconseguir un so molt particular. Acordions, llaunes, caixes o objectes quotidians ajuden a definir aquesta proposta tan divergent amb les modes. La veu és freak en tots els sentits i la lletra ja us asseguro que no cal saber gens de suec per seguir-la. “Subjekt och Predikat” – “Subjecte i Predicat” – de forma irònica i per trencar el ritme de crítica social de la resta del disc. Ni tots els hippies units del  món sencer haurien fet un treball tan hippy com aquest.!A sobre és punk en essència i DIY (perdó, prometo no fer servir aquesta paraula durant cert nombre de futures joies ocultes)

Detalles frontal y trasero de la portada de Philemon

Detalls  d’una de les seves cuidades edicions

 

Mats Victorson en va fer la part de portada i contraportada, i com veureu són molt curioses i disten molt dels discos que solen guanyar premis i vendre. A l’alçada de les cançons que odies o adores.Altres bandes importants que han format part del catàleg de Silence Records hi ha: Träd, Gräs Och Stenar (van actuar al Primavera Sound), Ragnarök o Hedningarna entre d’altres.

Una de las portades dels seus discos

Una de las portades dels seus discos

Recordo en un dels meus viatges a països freds, quan vaig anar a la Lapònia sueca, que aquest disc el tenien a cada llar en una vitrina especial. Com a anècdota final direm que la formació noruega de black metal Kaizers Orchestra curiosament compta amb un single amb el nom d’aquesta banda.

Llocs on podreu trobar la nostra joia oculta:

  • Philemon Arthur and the Dung  – Philemon Arthur and the Dung 1971 Silence Records SRS 4607
  • Philemon Arthur and the Dung  – Philemon Arthur and the Dung 1972 Silence Records. 2a tirada per l’exit obtingut.
  • SAM Distribution s’encarregava de la distribució. Com a ajuda per aconseguir-ne còpies actualmente.
  • Philemon Arthur and the Dung  – Musikens Historia Del 1 Och 2 1992 Silence SRSCD 3607