Matching Mole és un dels projectes menys coneguts de l’extensa obra del prestigiós music britànic Robert Wyatt. El grup amaga alguns dels moments realment més outsiders de l’era jazz rock/prog rock de la primera meitat dels 70s. Signed Curtain inclou minuts de gran sensibilitat, desputllats, divertits, diferents, sensibles…  La recuperem. Per Maurici Ribera.

  • Matching Mole, disc que conté la nostra joia oculta, és sens dubte un dels àlbums més divertits del rock progressiu, de l’escena de Canterbury i del calaix de sastre, jazz rock.
  • Compta amb l’aprovació de lluminàries punks com John Lydon dels Sex Pistols o PIL.
  • Els membres participants a aquest disc són tan bons que ni l’excessiva improvisació i l’enorme borratxera que portaven en algun moment de facturar-lo, els va impedir de crear una obra tan completa.
  • Pascal Comelade amb el propi Robert Wyatt la van reversionar a l’any 2000 i més tard repetint novament amb Enric Cassases amb el títol de “Cortina Firmada” pel disc La Manera Més Salvatge del 2006.
  • Superbanda de l’escena de Canterbury.

[youtube id=»nCt2V92_0ew» width=»600″ height=»350″]

Tot desfent els Soft Machine, Robert Wyatt decideix de crear una nova formació; un grup que comptaria en una adaptació del nom Soft Machine traduït al francés Machine Molle; d’aquí adaptat a Matching Mole per afegir-hi humor.  Signed Curtain, igual com la resta del disc homònim dels Matching Mole va enregistrar-se a CBS Studios de Londres entre el desembre del 1971 i el febrer del 1972. El disc va ser mesclat aquell mateix mes a Nova Sound de Londres tot sortint editat a l’abril del mateix any; passant  a ser una de les obres més arriscades mai publicades per CBS.

La cançó compta amb arranjaments del propi grup i va tenir la sort de ser  enregistrada amb Richard Dodd i Mike Fitzhenry , responsable del so de l’altre àlbum del mateix any i d’obres de John Williams o Ornette Coleman i els Goliath, entre molts d’altres. Van comptar amb l’assistència tècnica d’en Phillip Beckwith curiosament  juntament amb Dodd van tenir cura de l’enregistrament de Released dels Jade Warrior banda que va sorgir dels July; una de les nostres anteriors Joies Ocultes).

Signed Curtain relata el que va succeint dins de la pròpia cançó a mesura que es cantada, però al mateix temps a mida que ens aproximem al final de la peça, ho relaciona amb un tema d’amor que podria ser intuït com a platònic o potser antigament correspost però que ha deixat de ser-ho.  

Portada i interior

Portada i interior de Signed Curtain

Curiosament el desembre del   1984 Leonard Cohen editava Hallelujah un dels seus singles més celebrats i versionats de tots els temps i que formaria part de Various Positions del mateix any i que tot i que sabem que no guarda cap relació amb “Signed Curtain” de Wyatt, exerceix una certa connexió lletrística  de relatar el que ocórrer a la pròpia cançó i al voltant d’ella, a mesura que és cantada. Fet que es repeteix en altres cançons com l’excel·lent Mi Escusi de Teho Teardo i Blixa Bargeld d’aquest mateix 2013.

Llocs més interessant on podem trobar la cançó Signed Curtain:

  • Matching MoleMatching Mole 1972 CBS
  • Matching Mole – O’Caroline/Signed Curtain 7” 1972 CBS
  • Theatre Royal Drury Lane – Robert Wyatt & Friends In Concert – 8th September 1974 2005 Hannibal  en directe.
  • Matching MoleMatching Mole 2012 2CDs Esoteric Recordings/Cherry Red Reedició que inclou les versions single i alternativa de Signed Curtain.