Barcelona celebra un any més la Nit dels Museus, una iniciativa a la que participen més de 3.000 museus de 40 països. La ciutat oferirà la nit del 19 de maig més de cent exposicions i col•leccions, a més de concerts, espectacles de dansa, videoinstal•lacions, visites comentades, tallers i activitats per a tota la família. Per NORMA SOLANO.

  • Cinquanta-dos museus de Barcelona i rodalies obriran fins la matinada
  • A molts, com el Museu Marítim, el Museu Tèxtil i d’Indumentària o el Museu de les Arts Decoratives, la música serà la protagonista de la nit.
  • Al CCCB hi tindrà lloc la Nit Xcèntric, amb programació exclusiva que inclourà projeccions i videoart, a més de les exposicions permanents.

[vimeo id=”41474979″ width=”600″ height=”350″]

Un any més, la ciutat de Barcelona se suma a la celebració d’una nit on la cultura és (per fi) gratuïta. Més de cinquanta museus a Barcelona i l’Àrea Metropolitana obriran les seves portes la nit de dissabte 19 de maig, i romandran oberts fins la matinada.

La proposta més popular d’aquest any, serà el descobriment de l’aqüeducte romà que encara es troba a Barcelona, amb un recorregut pel tram final de l’aqüeducte que en l’època romana portava l’aigua potable des del riu Besòs fins a l’interior de la colònia Barcino. Altres museus populars, com la Fundació Antoni Tàpies o el Cosmocaixa, han programat activitats especials per aquesta nit, i en el cas d’aquest darrer, es troben especialment dirigides als més petits.

Una part de la ruta que es realitzarà pel tram de l’aqüeducte romà de Barcino

La característica principal d’aquesta nit de la cultura és que l’accés als museus és gratüit, i molts d’ells, a més, com és el cas d’alguns com el MACBA, el MNAC, la Fundació Miró o el Museu d’Història de Barcelona, entre d’altres, oferiran visites guiades per les seves instal•lacions durant el vespre i part de la nit.

Alguns museus han cedit el protagonisme a la música, i diverses actuacions en directe acompanyaran les visites de les seves coleccions o exposicions. És el cas del Museu Tèxtil i d’Indumentària, on hi haurà swing i gipsy jazz, o del Museu de les Arts Decoratives on s’hi trobarà música pop a càrrec del trio Platan Manush. Al Museu Marítim, es rememoraran també els cent anys de l’enfonsament del Titanic amb un gran concert de la Raval’s Band de l’Escola de Músics i JPC, amb cançons que es podien escoltar als grans transatlàntics de principis del segle xx.

Cartell de l’exposició sobre el Titanic

Al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, a part de les dues exposicions que s’oferten en aquest moment, Pantalla Global i Més fotoperiodisme. Visa pour l’image-Perpinyà, s’hi ha preparat una programació especial per a la Nit dels Museus.

Sota el títol Nit Xcèntric (nom que rep el cinema del CCCB), s’oferirà una nit audiovisual, clarament influída per les dues exposicions del momento: d’una banda l’aspecte audiovisual, i de l’altre, el réflex de l’actualitat. Engegaran la nit les projeccions d’Afrique 50, (René Vautier) Genet parle d’Angela Davis (Carole Roussopoulos) i Black Liberation (Edouard de Laurot).

Fotograma d'Afrique 50

A continuació, i coincidint amb la desena edición de l’Screen Festival, del que hem parlat aquesta mateixa setmana a Shook Down, agafarà les regnes de la nit Scanner, músic britànic i artista visual i sonor que realitzarà una performance musical a temps real per a acompanyar les imatges de dos curtmetratges del cineasta Alain Resnais.

Al web de la Nit dels Museus s’hi troben detallades totes les activitats que es realitzaran a cadascun dels centres, i també propostes d’itineraris per diferents zones de la ciutat. Ara només cal triar el nostre.