L’Arxiu Fotogràfic de Barcelona ens ofereix una altra manera d’endinsar-nos a la història del barri del raval sense haver de patir les altes temperatures d’aquests dies d’estiu. L’exposició ‘Consuelo Bautista. Raval’ és un recull d’imatges de la fotògrafa colombiana, que va acostar-se per primer cop a les històries del Raval l’any 2004. Per NORMA SOLANO.

• L’exposició, produïda per l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, mescla diferents formats amb un objectiu: explicar les històries d’ara i abans en aquest barri de la ciutat.
• Consuelo Bautista ha realitzat treballs de fotografia documental a diversos països, i el 2004 va rebre l’encàrrec de retratar el barri del Raval.
• La mostra es complementa amb fotografies històriques que provenen del propi arxiu.

Una altra imatge del Raval // Consuelo Bautista

Un encàrrec va portar a la fotògrafa Consuelo Bautista l’any 2004 a interessar-se per les històries del Raval. La fotògrafa colombiana, que ha realitzat projectes a països tant diversos com Cuba, Colombia, Israel, Montenegro, Marroc, Senegal o Mèxic, i que ha col•laborat a La Vanguardia, El Periódico i actualment El País, va realitzar el 2004 un projecte que, sota el títol El carrer de l’Hospital, combinava imatges i sons captats al barri del Raval de Barcelona.

[vimeo id=”40513854″ width=”600″ height=”350″]

Ara, l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona recupera aquesta instal•lació i la complementa amb una cinquantena d’imatges que l’autora ha realitzat al barri entre 2004 i 2010. A les imatges hi veiem, essencialment, escenes quotidianes del barri que ofereixen una imatge realista del que succeeix als carrers del Raval cada dia.

La mostra, que romandrà oberta encara fins a l’hivern, inclou també imatges històriques del Raval, realitzades entre els anys 1870 i 2004, d’altres fotògrafs de la ciutat, com Francesc Català-Roca o Pérez de Rozas, i que ajuden a construir, juntament amb les imatges de Bautista, un recorregut visual per la història d’aquest barri emblemàtic.

Les imatges són de l’autora protagonista, Consuelo Bautista