Aquesta nit comença la sisena  del Músiques Disperses de Lleida (MUD, d’ara en endavant) amb l’arribada de Manel. El festival enguany comptarà amb tres seus, al realitzar dos concerts a Guissona i un a Barcelona, a més dels que acollirà a diferents sales de la mateixa Lleida. Hem parlat amb l’organització i amb la Clara Vinyals, una de les veus de l’escena local amb més projecció, que aquest any presentarà nou 7” de la ma d’Elefant Records. Per RUBÉN IZQUIERDO.

  • La direcció ha apostat per redoblar la seva aposta internacional amb l’arribada de nous grups emergents de fora que serviran per reforçar el compromís del MUD amb el folk
  • El Festival arriba a Barcelona per primer cop, amb un concert especial que la banda sueca Lisa o Piu oferirà a l’Heliogàbal. Els suecs ja van tocar al MUD ara fa dos anys
  • Els locals Renaldo i Clara reprenen el seu directe amb la incorporació d’un nou baixista i amb l’estrena de cançons noves

Els Manel, cap de cartell al MUD d'enguany

La nova edició del Festival ha reunit a un cartell molt variat, integrat, en orde d’actuació, per ManelRefree i Maria RodésZoobazarElliot MurphyLula PenaGasionCorizonas, In Gowan Ring, Lisa o PiuRenaldo i Clara i Alasdair Roberts, que tancarà el cicle de concerts el proper 24 de març.

La programació d’aquesta temporada torna a reunir a diferents grups folks de Catalunya i de diferents àrees internacionals, amb la intenció d’apropar als locals de Lleida les diferents tendències instaurades dins del folk contemporani. Segons ens expliquen l’Antoni Gorgues, principal responsable del MUD, “la programació d’aquesta temporada torna a ser molt variada, tot i que ha guanyat pes el neo-folk d’avant apostes més tradicionals o pures. Tot i que sempre ha estat així, aquest any doblem l’aposta, a més de presentar l’edició amb més presència d’artistes internacionals”.

Reincidint amb l’arribada d’aquesta nova tendència, des del MUD ens assenyalen que grups com In Gowan RingLisa o Piu o Lula Pena seran algunes “de les grans apostes d’aquesta temporada. Els dos primers són ja bandes de culte, la crema del folk psicodèlic internacional, mentre que Lula Pena té molta força i un magnetisme espectacular“, ens afegeixen.

Lisa o Piu portaran l'esència del Festival a Barcelona

La banda Lisa o Piu serà de fet l’encarregada de portar el festival lleidatà a Barcelona. “És el primer cop que el MUD porta un concert a Barcelona, i esperem que a partir d’ara ho fem més sovint“, ens apunta l’Antoni, tot remarcant que “vam decidir apostar per Lisa o Piu per un fet molt senzill: van protagonitzar el millor concert de la història del MUD fa un parell d’anys“.

Impressionants per l’actuació dels suecs ara fa dos temporades, des de l’organització ens indiquen que “Lisa o Piu és un dels grups que millor recupera el folk psicodèlic dels setanta, especialment als seus directes“, un aval de pes per portar l’esència del MUD a Barcelona. Serà a l’Heliogàbal el proper 18 de març.

Refree i Maria Rodés actuaran per partida doble

La presència del festival fora de Lleida es completa amb el concert que el teatre de Cal Eril acollirà a Guissona aquest dissabte del tàndem format per Raül Fernàndez, Refree, i Maria Rodés. Tot dos tornaran a interpretar l’espectacle Cançons de Bandolers i Molt Mala Gent que ja van representar al CAT de Gràcia, amb el que aposten per la renovació del llenguatge del folk partint de la base d’antigues històries de bandolers. Refree i Rodés durant a terme una doble representació, ja que al concert de Guissona sumen la data del 23 de març al Cafè del Teatre. Maria Rodés ja ens va parlar d’aquest espectacle al mes de desembre, quan ens va concedir una entrevista.

Un dia abans del concert de Refree i Rodés podrem escoltar a Renaldo i Clara al Cafè del Teatre de l’Escorxador. La banda de Clara Viñals reprèn així l’activitat després d’un 2011 força intens i ho fa jugant a casa. Viñals considera que “el Músiques Disperses és sempre garantia de bons grups folks. A alguns els he conegut gràcies al mateix Festival, i és una sort poder gaudir d’un Festival d’aquestes característiques a la ciutat, ja que Lleida no és precisament una ciutat on abundin les ofertes culturals“.

Sobre el seu concert, la Clara –entrevistada a Shook Down al mes de novembre- ens apunta que el grupo encara el seu directe “amb moltes ganes. Ara ja feia uns mesos que no tocàvem i a més estrenarem baixista, estem molt motivats“, ens remarca, a més d’avançar la presència “d’algunes col·laboracions especials” per fer una mica més especial el concert que marca el seu retorn a Lleida.

Clara Viñals, solista de Renaldo i Clara, en concert

Manel encapçala un cartell variat i molt equilibrat
Fidel a la seva voluntat d’oferir una visió general del folk català i internacional, el MUD ha aconseguit reunir un cartell molt variat i equilibrat, que té en Manel el seu gran plat fort de cara a la jornada inaugural i que reforça l’accent internacional del festival amb les apostes assenyalades. La configuració definitiva del Festival es pot consultar al següent link, i té amb Manel el seu cap de cartell.

L’Auditori Enric Granados acull un dels últims concerts de Manel al tancament de gira que estant realitzant aquestes dates. Els Manel arriben a Lleida tot just una setmana després del seu pas per Barcelona al teatre Coliseum, i reproduiran amb la màxima fidelitat els arranjament dels seus discos tal i com van fer a la capital catalana. Reproduint les característiques dels concerts del Coliseum, els Manel aterren a l’Auditori amb catorze músics per oferir un concert especial pel que han venut totes les entrades fa ja una pila de dies.