Quan l’any passat en Nacho Umbert va decidir tornar com a Nacho Umbert & La Compañía, tots els que van viure amb intensat l’onada indie de meitats dels noranta van rebre la notícia amb alegria. Després de protagonitzar un curiós exili musical, aquests darrers anys ha treballat com a dissenyador d’interior, Umbert confirma ara l’excel·lent moment que viu la seva música, deixant com a única pregunta una del tot inevitable: per què no va tornar abans?

Produït per Raül Fernandez, Refree, Umbert presentarà No os creáis ni la mitad, un treball on el pop i la bossa de càmera hi juguen un paper fonamental, com el que juga també Refree, de nou amb un paper fonamental a la cocció final del disc.

Aquest nou treball suposa el seu segon disc en solitari després del celebrat  Ay…, del qual rescata alguns passatges, sobretot al primer tema. “Alguns personatges del primer disc es morien per participar”, explica a la nota de premsa oficial del concert, que servirà com a presentació formal d’aquest nou treball amb el que continua una carrera en solitari a la que s’hi va abocar l’any passat després de la desaparició de Paperhouse -ja fa uns quants anys- projecte amb molt de renom a l’indie dels noranta, amb els que va publicar un celebrat LP de gran impacte al seu moment.

Passar d’un grup de culte, de carrera fugaç, aquells que deixen millor regust, al cap i a la fi, a un projecte tan personal com el que ha engegat en solitari suposa un repte de primer nivell del que se’n surt amb nota, donant continuïtat a les bones sensacions deixades ja l’any passat amb el seu debut en solitari.

Amb textos d’arrel costumista, sense deixar de banda un cert surrealisme màgic al que s’entrega sense remei en algunes de les deu cançons, “una i mitja” de les quals son en català. Amb cameo, fictici, del sr. Esteve –“subjecte inventat i referent familiar”, presentat com un senyor burgès que serveix per retratar una certa “iconografia catalana” que accentua la vessant costumista del seu treball.

I qui més participa a més del cada cop més prolífic Refree? A No os creáis ni la mitad ens trobem a Alicia i Mar Álvarez, de Pauline en la Playa –recentment vistes a l’homenatge a Pedro San Martín celebrat a l’Apolo, i presents també a la petita joia facturada al Senyor Esteve-, i a Cayo Bellveser (Maderita) als cors, dues col·laboracions de pes amb les que s’arrodoneix el segon disc en solitari d’un Nacho Umbert acostumat a saltejar entre realitat i ficció quan es capfica al món de la composició. Així, a Ai… hi trobavem “pequeños momentos de ciertas vidas, todas y ningunas inventadas”, segons comentava en una entrevista publicada al País quan va publicar el seu anterior treball. Un perfil de R. IZQUIERDO

Nacho Umbert actua avui a la Sala Music Hall de Barcelona