Vic Godard i Mates Mates tornen a ser notícia. Aquest divendres l’Heliogàbal de Barcelona inaugura l’exposició fotogràfica que recull en imatges les seves colaboracions conjuntes el passat 2012. La trobada serà un petit tast del que ens espera aquest 2013, quan s’estreni l’esperat documental Vic To Vic, dirigit per Lluis Huedo. Per RUBÉN IZQUIERDO

  • L’Heliogàbal acull aquest divendres la inauguració de l’exposició fotogràfica que recull el treball conjunt de Vic Godard i els Mates Mates
  • Famèlic presentava fa poques setmanes de Les Parts del cos, on el mite punk canta en català…
  • … el clip de fet és un primer tast del documental Vic To Vic, dirigit per Lluis Huedo, amb estrena prevista per aquest 2013

[vimeo id=»57210108″ width=»600″ height=»350″]

Una de les imatges de la trobada // Famèlic Records

Una de les imatges de la trobada

Potser algun dels nostres lectors més veterans recordarà el text que vam escriure molt al principi de crear la web. Era un petit reportatge sobre Vic Godard que portava com a nom El Cartero Que Canta, un text escrit des de l’admiració envers un dels grans tòtems del punk de sempre. L’article recollia una de les primeres notícies que vam cobrir a Shook Down, la visita de Vic Godard a Catalunya, que va suposar a més l’inici de la relació musical mantinguda amb el segell Famèlic Records.

Des de llavors la relació Godard/Famèlic ha sigut constant, agafant força aquell Vic To Vic amb el que es va resumir una relació tan natural com el nom al que va donar forma: d’alguna manera, el destí va voler unir a Vic Godard i la ciutat de Vic, convertida amb el temps amb el gran fortí de l’indie català.

Però, qui era Vic Gordard abans de convertir-se en company d’aventures dels Mates Mates? Gordard fou un nou clau del punk britànic als anys setanta, i la seva retirada va agafar per sorpresa a tothom, sobretot quan va comunicar que ho deixava «per treballar com a carter«. Des de la seva retirada voluntaria Godard havia protagonitzat algun retorn esporàdic, editant petites joies com Sansend o We Come As Aliens, treballs realitzats des del recuperat anonimat amb el que es va retrobar gràcies al seu exili.

Des de la seva primera retirada i els seus retorns esporàdics Godard ha visitat dos cops casa nostra. El primer cop va arribar al 2010, quan va visitar Barcelona i Vic per presentar Singles Anthology, tornant a totes dues ciutats a finals del 2011, actuant a Vic i Barcelona amb la recuperada The Subway Sect, formació amb la que va aconseguir els seus grans èxits com a llegenda punk.

La visita va generar aquesta bonica col·laboració amb la gent de Famèlic, gravant una sèrie de temes amb els Mates Mates -autors d’un dels discos en català més estimats per aquesta casa el curs passat, amb els que va tocar a La Cava- relació ara novament reivindicada amb els tres temes editats fa poques setmanes, presentats als Bandcamp del segell, que deixem en streaming sobre aquestes línies. Més enllà d’aquests tres temes,  Vic Godard i els Mates Mates son noticia ara per l’exposició Vic To Vic, que s’inaugurarà el proper divendres a l’Heliogàbal de Barcelona. A l’exposició, de fet, es posaran a la venda els 7» dels tres temes enregistrats de manera conjunta per Mates Mates i Godard, raó de més per deixar-se caure per l’Helio, on podrem veure un recull fotogràfic amb les millor imatges d’aquella trobada, realitzades per Joan Garolera.

I aquesta no serà la última oportunitat que tindrem per veure un recull d’imatges d’aquesta intensa relació musical, ja que Famèlic Records va confirmar a principis de mes que aquest 2013 s’estrenarà el documental Vic To Vic, dirigit per Lluis Huedo, responsable també de les imatges del videoclip penjat a l’inici del text.