Els Grapefruit, en una imatge promocional del 1968

Els Grapefruit, en una imatge promocional del 1968

D’alguna manera, es podria dir que Grapefruit haurien pogut esdevenir una banda important però que la història no va acabar de ser justa amb ells. Ells van viure sempre a l’ombra dels Beatles, els seus amics i mentors. Avui rescatem una de les seves joies ocultes. Per MAURICI RIBERA

  • El seu pop es quasi tan perfecte que sembla cristal·lí.
  • Fans dels Beatles i dels Marmalade hi trobaran una proposta germana.
  • Van comptar amb l’Alexander Young entre els seus membres. Germà gran dels dos “Young” d’AC/DC
  • El propi John Perry, cantant i guitarrista del grup, ens ho relata.
  • Venien avalats pels propis Beatles.

[youtube id=»1ZzFif7tSt4″ width=»600″ height=»350″]

Portada de Grapefuit

Portada de la nostra Joia Oculta

Hem recorregut a la cara A del single Elevator del 1968 perquè és un tema fresc, de pop atemporal i que enganxa com a pocs. Força curt, quasi ni poden sonar a les ràdios per la llargada menor a 2 minuts 26 segons, el tema va formar part de Around Grapefruit, publicat al 1968. El tema es va convertir en un dels tresors enterrats de l’època, i comptava amb una portada d’aquelles que sorprenen gratament i tan pròpia del moment històric.

La culpa de tot, com dirien alguns, va ser de la Yoko Ono. Ens expliquem: en John Lennon va suggerir a un grup d’amics que feien música el títol del llibre que Yoko Ono llegia per anomenar la banda. Aquests van assentir i van fitxar pel segell Apple tot i que encara no estava operatiu, i per això van acabar editant amb ajuda del propi Lennon amb Equinox i amb distribució per part de Decca. Si indagueu una mica en el single veureu que els col·leccionistes podrien acabar bojos de la quantitat d’edicions que existeixen d’aquest acetat.

George Alexander, nom artístic que va adoptar Alexander Young, va composar el tema Elevator i en John Perry la Cara B, Yes. En John Perry, precisament, ens comenta al respecte que  “tinc el record d’enregistrar-la, però no de tocar-la en directe, tot i que he de dir que és dels meus temes preferits del grup. Si reforméssim el grup, de fet, crec que puc dir que la inclouria al set,  potser fins i tot com per encetar els concerts”.

Ens seguia explicant detalls tot aportant “recordo el dia que el Paul McCartney enregistrava un vídeo de la cançó a l’Albert Memorial a Kensington, Londres i d’estar esmorzant i dinant amb ell. És un record molt agradable”, ens comenta abans d’assenylar respecte el seu enregistrament que “encara em queden seqüeles de quan en John Lennon em cridava insistint en que intentés imitar el so d’un avió aterrant amb la guitarra. Jo estava acostumat a fer coses molt pop amb la Fender rollo Beach Boys i allò eren ordres majors”.

[youtube id=»vUMnvskSxUQ» width=»600″ height=»350″]

Respecte a treballar amb George Young, ens exposava “com et deia, veníem d’enregistrar un tipus de so molt cristal·lí on tot havia d’estar a lloc i l’Alexander venia més de fer les coses ràpid i amb un so més individual dins dels grups on havia estat i amb un caire més de versions famoses. Això ens va comportar certa desavinença dins del grup. Jo el respectava molt per la seva forma de composar i l’habilitat especial amb la que comptava per a fer-ho”.

Llocs més interessant on podem trobar la cançó Elevator:

  • Grapefruit – Elevator/Yes 1968 Equinox 45-70005 assegurar-se que és amb Equinox. És la primera edició.
  • Graprefruit – Around Grafruit 1968 ABC/Dunhill Records DS-50050
  • Graprefruit – Around The BBC 2007 RPM retrodisc ‎– Retro 817