1000 Mexicans són una formació anglesa de post punk amb elements de new wave més dark rock, barrejat amb èxit amb goth rock. La recentment reformada banda mai va acabar d’encaixar en cap estil de música, i compta amb bones dosis de pop i experimentació musical. Under Construction va ser un hit a Espanya i Portugal. Al Regne Unit, però, mai van acabar de quallar tot i gaudir d’alguns èxits menors, tal i com va passar també a Alemanya o Holanda. Finalment, per problemes contractuals, el grup és va acabar separant. No n’han tret massa pessic del revival post punk però continuen amb una bona amistat i ens van deixar magnífics singles i discos que passaran a la posteritat gràcies al record d’uns pocs. Avui recuperem dos. Per MAURICI RIBERA

  • Fans dels Oppenheimer Analysis, Mood Six, The Sound o The Marble Staircase  hi trobaran una proposta germana.
  • Sintetitzadors, pop, post punk, sorollets macos, gòtics,…
  • Editat amb Whaam! Records, administrat per Ed Ball i en Dan Tracey sent una empremta de qualitat.
  • El propi Michael Hardling dels 1000 Mexicans ens relata mil coses per a parlar de la joia oculta.

[youtube id=»V-K-yfC1X-Y» width=»600″ height=»350″]

[youtube id=»EitOM68TcJg» width=»600″ height=»350″]

Michael Harding sempre ha estat un músic inquiet i des dels seus inicis, com a membre de Gorp o ja passant pels més coneguts 1000 Mexicans, mai ha deixat de sorprendre i experimentar. Actualment ha reunit de nou a la seva banda més impactant i manté els projectes Animat i Rophonic.

En Michael ens posa en situació respecte a l’enregistrament de la nostra doble joia oculta. “Vam enregistrar el single als estudis Alaska de Londres, fet que era quelcom gran per nosaltres. Era el primer cop que entràvem a fer servir un estudi professional totalment equipat amb 24 pistes, enlloc de 4 com havíem enregistrat les maquetes quan vam començar. Estàvem realment emocionats, i crec que aquesta energia nerviosa es pot captar al disc”.

Recuperats els records d’aquells dies, ens explica que “els estudis també eren fets servir per bandes com New Model Army o The Vibrators i sabíem que podríem aconseguir un so poderós de guitarres i bateria que encaixés bé per la cançó. M’agrada el so de la guitarra afilada i de les veus dolces, a part del glockenspiel atmosfèric”, apunta abans de que ens enterem que part d’aquest equip els hi van robar poc després de la sessió d’enregistrament, el que va comportar que els hi costés molt recuperar aquest so tan particular.

1000 Mexicans

1000 Mexicans, protagonistes d’avui

Explicat això, en Michael ens torna a portar a aquells dies. “Ens sentíem en posició d’anar definint el nostre so i començant a despertar certa atenció de la premsa i ràdio. Teníem cert impacte a Europa i al Regne Unit”. Mentre la cara A té un apunt més accessible i amable, la B és més experimental i transgressor.

La portada del single no deixa indiferent. Una d’aquelles que et xoca tot regirant cubetes si et surt inesperadament. En Michael es mostrava crític tot comentant “Era una paròdia d’aquest tipus de revistes que proliferaven en aquell moment. Com mantenir relacions i tota la pesca. L’amor i els afers vengués amb comoditat”. Respecte a la bona rebuda de la música per part de la crítica el music anglès assentia: ”les critiques eren genials i fins hi tot ens punxaven a la radio nacional en horari de dia, un fet força insòlit venint d’una petita discogràfica. Crec que encara sona bé tot i haver passat 30 anys”.

Sin título

Portada de la nostra Joia Oculta d’avui

Ens acaba posant al dia dels projectes de futur de la banda i ens assegura que el grup va endavant tot enregistrant material nou i suplementari als temes dels 80s. «Els directes els hem adaptar a una nova versió del segle XXI però alhora mantenint espai per la trompeta, clarinet, glockenspiel, contrabaix i guitarra a més a més de sons i sintes generats per ordinador», ens apunta per afegir que «esperem que en breu es pugui venir a Espanya a tocar en directe. Aviat esperem poder fer quelcom”. La banda actuarà aquest maig al Regne Unit i ha participat recentment a un homenatge a Adrian Borland amb una versió.    

Llocs més interessant on podem trobar les cançó The Art of Love/News of You:

  • 1000 MexicansThe Art of Love/News of You Single1983  Whaam! Records ‎– WHAAM 12*.
  • 1000 Mexicans – “Music While You Work”1993Still Music STI CD 01
  • 1000 Mexicans youtube promo videos 1983

*. El copyright venia a través de”Twist and Shout Music” – per evitar confusions.