El nostre protagonista d’avui és un d’aquells músics veterans i mítics que ha assolit un estatus de culte però mai ha estat prou reconegut. Un dels pilars cabdals per entendre el folk “diferent”, copiat per molts, tot i que només uns pocs n’han acreditat la influència. Nascut a Stamford, Connecticut (EEUU), va canviar la percepció del folk i el pop amb l’edició del seu primer disc; un àlbum homònim editat al 1968 amb el no menys mític segell ESP-Disk. Per MAURICI RIBERA

  • Pedra filosofal del folk experimental, weird folk i acid folk.
  • Reivindicat per revistes i publicacions digitals com: Yeti, Mojo, Uncut, Record Collector, Pitchfork, Brooklyn Vegan… i per músics com Sharon Van Etten o Marc Ribot.
  • Venia avalat pel segell ESPDisk,  empremta de qualitat i experimentació.
  • El propi Ed Askew ens explica el per què de tot plegat.

[youtube id=»hwZwFPgZcns» width=»600″ height=»350″]

Embolcalleu-vos de l’honradesa que desprèn la nostra joia oculta de la setmana. Una cançó que et deixa glaçat, estupefacte, sense aire. L’inclassificable proposta, sempre igual de perenne.

Respecte a com va sorgir la idea per a fer el seu primer disc i com va engendrar el projecte musical sorgit aquí, el propi Ed ens comenta que “devia escriure les cançons del disc mentre treballava a l’escola privada de Ridgefield Ct.  Era la meva primera experiència d’ensenyar art, I pel que recordo no va ser molt exitós tot plegat, però amb el temps me’n vaig anar sortint millor. També era el primer cop que feia cançons», ens afegeix.

Ed Aswek, de promo

Ed Aswek, de promo

Pel que fa a escriure la nostra joia oculta d’avui, Ask the Unicorn ens apunta que “va ser un intent de fer un comentari intel·ligent sobre la Guerra del Vietnam. Una cançó de protesta, però vista des d’un punt de descripció poètica de l’esdeveniment tal i com jo me l’imaginava des de la meva més que segura posició a l’escola Ridgefield.  M’acabava d’escapar de ser enviat a la guerra, moment en que se’m va declarar 1-A, als 26 I m’esperava l’inevitable quan vaig obtenir la meva plaça al cos d’ensenyament”.

Respecte al moment històric que li va tocar viure ens exposa: “Escoltàvem molta música de propostes que van acabar estant a Woodstock. No escoltava massa indie de l’època, bé si aquella editada pel meu segell però no hi acabava de connectar;  amb algunes excepcions. No quedava massa per tocar amb gent, a excepció d’algunes propostes.” Procediacomentant “no crec que formés part d’una escena. La meva audiència sobretot eren amics i alguns seguidors que no coneixia personalment. Vaig fer bars, centres universitaris a Boston i d’altres llocs. Als  80s estava més enfeinat buscant llocs on exposar la meva obra pictòrica que a tocar. A NY als 2000s es va reeditar la meva música i em van tornar a demanar de tocar en directe.” 

edaskew

Ed Askew, el nostre protagonista d’avui

Tot aportant comentaris, ens va situar pel que fa a la portada “ESP tenia un encarregat de la part gràfica. Em va demanar que volia i vaig trobar la foto que al vam fer servir. Li vaig explicar que volia: imatge en negatiu, lletres com en foc, i una foto meva de quan era petit a darrera, i ho va dur a terme tot. La portada mostra i capta un moment històric molt concret, de focs i revoltes a Stamford i la seva àrea.”

Hem sentit a parlar de les dificultats de portar endavant ESP Disk, però ens preguntàvem com era des del punt de vista d’un dels seus músics participatius. L’Ed ens explica que “en certa forma, no em va ser  complicat entrar-hi, ni treballar després amb ells. Vaig trucar al Bernard Stollman, m’hi vaig apropar i li vaig posar una cinta. No hi va haver prova, res de promo», ens recorda abans de corregir-se: «bé sí, un anunci en el seu moment dels artistes del segell. Vaig rebre 200$ dollars però un sol cop. Pocs diners preveia de rebre i això va ser tot” 

Abans de marxar, ens posa al dia dels seus nous projectes, de la seva banda actual, del nou disc editat amb el segell britànic Tin Angel i de la recent  gira europea que no va comptar amb data estatal.

Llocs més interessant on podem trobar la cançó Ask The Unicorn:

  • Ed  Askew  – Ed Askew 1968 ESP-Disk
  • Ed Askew – Ask The Unicorn 2000ESP 1092-2, ZYX Music reedició amb el nom de la nostra joia oculta.