Imatge promocional dels Challengers // Fotografia de Nauert

Imatge promocional dels Challengers // Fotografia de Nauert

The Challengers van canviar la història de la música instrumental. Ho van fer a través d’una idea: posar en comú, en un sol disc, l’anomenat “Surfbeat”, reunint així tot els èxits “surferos” del moment, només editats fins llavors com a single. Van enregistrar aquests temes, van afegir-ne de propis i el demés ja és història: aquella va ser una de les idees més brillants dins de la música instrumental de tots els temps. Entre tanta popularitat assolida per aquest primer disc, sovint oblidem el poder i màgia que el single K39 desprenia llavors… i que continua desprenent araPer MAURICI RIBERA. Fotografies de l’arxiu personal de RANDY NAUERT

  • Dels creadors del primer àlbum complet mai editat de música surf
  • 50è aniversari de la cançó i continua sonant a pilar del gènere.
  • Fans dels Surfaris o Ventures i trobaran una proposta germana.
  • La cantant Cher, en James BrownChuck Berry i molts més, els hi deuen més d’un favor.
  • El seu baixista Randy Nauert ens explica el per què tot plegat.

[youtube id=»zIu0RuF_nl4″ width=»600″ height=»350″]

Hem recorregut al single K-39 per que ens mostrava un grup pròpiament més consolidat i amb força suficient com a per cada cop aventurar-se a treballar més les seves pròpies composicions. Surfbeat, el disc base del gènere, comptava amb masses versions com per a poder-ne fer joia oculta… tot i que adorem aquest treball. Randy Nauert afegeix al respecte, rememorant el procés creatiu del grup, que “escollíem les cançons que volíem tocar i en composàvem unes quantes. Seguíem tocant les que agradaven. Al cap i a la fi la música surf era una música orientada al ball”.

Dit això, ens fa un segon incís tot aportant que “mai vam ser una banda orientada als singles. Tocàvem a balls i ocasionalment a programes de TV». Aquesta no va ser la primera composició pròpia del grup. I és que la banda, coneguda antigament amb el nom de The Belairs, ja havia enregistrat la cançó Mr. Moto, que era un altre gran tema a tenir en compte. Problablement estem fent una doble joia oculta, tot i que amb K-39 ja estava tot més treballar. Perdent certa espontaneïtat del que oferia Mr. Moto però guanyant qualitat compositiva. En aquest sentit, Nauert considera que “K-39 era un tema complex, difícil de tocar. Ens apartava de d’altres bandes surferes. No era una cançó fàcil de versionar. Ens la vam fer molt pròpia”. La gent l’associava a ells.

Els Challengers, en una imatge cedida per Nauert

Els Challengers, en una imatge cedida per Nauert

El disc va editar-se a Vault Records, discogràfica que va gestar-se entorn del grup. El component The Challengers ens ho referma, a l’apuntar que  “Vault venia comandada per en Jack Lewerke i en Ralpf  Kaffel , l’empresa que gràcies als beneficis obtinguts de treballs anteriors dels Challengers, havien pogut adquirir i comprar Fantasy Records que segurament us sonarà  per la relació amb els inicis dels Creedence Clearwater Revival”, ens explica posant a prova la nostra memòria.

Tornant al grup, val a dir que la banda era realment prolífica en l’any d’edició de la nostra joia oculta de la setmana, i de fet van tenir  un munt de material editat. Era el seu modus operandiRandy Nauert afegia “crec que això expressa com de bé ens ho passàvem fent-ho. Vivíem a tocar un dels altres i anàvem als estudis de gravació més pròxims a enregistrar-hi música. Gravar entre setmana i aparicions a la tele i tocar als balls al cap de setmana”.

La joia oculta de la setmana, llegenda surf

La joia oculta de la setmana, llegenda surf

Com a baixista Randy ens endinsa en l’ importància del baix en la seva música i en general dins del pas del rockabilly al surf i al rock.  “En Dr. Demento (mític DJ de ràdio) em va fer adonar de la importància del baix al surf. Amb el baix Fender l’element de càrrega de la cançó augmentava considerablement. El rock ja no era el mateix, hi havia un gran canvi.”

$(KGrHqZ,!q!FI0Qi(ElmBSNLoVkbD!~~60_57

Edició original de Vault

En aquell moment no rebien cap tipus de pressió de la discografia, tot era molt agradable i amistós. Sovint feien de banda d’acompanyament de música famosos sota pseudònims o no. Van treballar amb gent com en Chuck Berry amb Cesar & Cleo, posteriorment coneguts com a Sonny & CherNauert modestament feia certa incursió en el tema dient “En Sonny i el nostre bateria Richard Delvy compartien oficina a la distribuïdora de discos fent promo i quan en Sonny volia fer un disc ens avisava. En Sonny era la parella de la Cher que llavors ella només tenia 17 anys”. Nauert també va treballar amb en David Krebs dels Scorpions, amb qui hi manté una forta amistat, però això ja donaria per un altre article. .

Nauert continua més actiu que mai a través de l’encant especial i  modèstia que l’envolta i fent-nos el surf, tant vocal com instrumental,  més pròxim a tots plegat.

 Llocs més interessant on podem trobar la cançó K-39!:

  • The Challengers – K-39 àlbum 1964 Vault —v 107
  • The Challengers – K-39/Hot Rod Show single 1964 Vault — v-913
  • The Challengers – K-39 àlbum 1994 reedició a Sundazed + 3 temes extres
  • The Challengers – Surfbeat 1985 Recopilació Edsel Records — ED 143