La producció musical d’en Ryan McCormick, líder de la formació,  és abundant i qualitativa a parts iguals. Com tota proposta sempre té algun punt àlgid i la d’ell és d’aquelles on hi cal excavar fortament. Per MAURICI RIBERA

  • Collapsing Opposites és un dels pilars de la música indie, lo-fi i antifolk del sotabosc canadenc
  • El grup s’ha passejat per la major part de festivals destacats dels gèneres que toquen
  • La seva gira europea va tenir algunes dates catalanes conjuntament amb Sickbrain al 2011
  • El propi Ryan McCormick líder del grup ens ho relata

XX, al seu pas per Barcelona // Elena Matas

Collapsing Opposites, al seu pas per Barcelona // Elena Matas

La cançó forma part d’un disc realment molt complet i caldria situar certament al possible lector/oient explicant el procés d’enregistrament. En Ryan ens comentava al respecte “mai havia format part d’un enregistrament de banda  normal ja sigui tocant tota la banda en directe o amb les parts de bateria com a guia”.  Feta la introducción, ens afegeix que “a Collapsing Opposites no hi havia bateria, per tant havia de ser diferent segur. En Ryan anava per feina des de casa seva, treballant sobretot des de la seva habitació. “Va ser un procés lent i amb moltes hores al dormitori de feina d’ordinador entre un amic anomenat Pietro Sammatro i jo, tot anivellant sons i equalitzant o afegint capes». El procés es va allargar durant gairebé un any, incloent dos tours celebrats entre les gravacions del disc, realitzades entre 2005 i 2006. De fet en Ryan interpreta tots els instruments del disc menys alguna col·laboració. Per a l’ocasió veu, guitarra, baix, percussió i teclats.

A la joia oculta que avui rescatem hi ha moltes referències a jocs .“Vaig treballar per aquest i els següents dos discos amb una idea de collage on escoltava la música i llegia les lletres de forma que hi feia llistes d’elements. Enumeració de jocs per exemple per a la cançó Outside Problems.  Va fer la portada senzilla però efectiva, amb una versió rara del Photoshop on es tornava boig per trobar les eines de disseny de forma àgil.

Parlant amb ell, en Ryan Ens aporta més informació, aquest cop respecte l’edició del disc Inside Chance,  editat al 2007 i que inclou el tema recuperat aquí. «Vaig tardar tan a treure el disc que quan va sortir ja havia trobat bateria i teclista i, tot i que no havien aparegut al disc, van fer-se’l molt seu tan a la presentació com a la gira gira cap a Ca0lifòrnia que vam fer amb la formació de Vancouver The Doers”.

La cançó estava en circulació regular dins del seu repertori “crec que Outside Problem era una cançó que tocàvem molt en directe. Era un dels “hits” del disc juntament amb Land of Opportunity, Whats That Sound i Other Song. Les tocàvem a quasi tots els concerts de l’època”.

Finalment també cal destacar l’excel·lent feina de mescles per en Pietro Sammarco a Pippo Sound de Vancouver BC i la masterització d’en Stuart McKillop.

Volem que en Ryan torni a actuar al nostre país com va fer al 2011 i si pot ser acompanyant-se en format de banda.

Llocs més interessants on es pot trobar la joia oculta:

  • Collapsing Opposites – Inside Chance 2007 Autoedició
  • Collapsing Opposites –  Music & Words 2007 Autoedició  (en directe)
Cartell del concert

Cartell del concert dels nostres protagonistes amb Sickbrain i The Missing Leech