Barcelona celebra un any més la Nit dels Museus, una iniciativa a la que participen més de 3.000 museus de 40 països. La ciutat oferirà la nit del 19 de maig més de cent exposicions i col•leccions, a més de concerts, espectacles de dansa, videoinstal•lacions, visites comentades, tallers i activitats per a tota la família. Per NORMA SOLANO.
- Cinquanta-dos museus de Barcelona i rodalies obriran fins la matinada
- A molts, com el Museu Marítim, el Museu Tèxtil i d’Indumentària o el Museu de les Arts Decoratives, la música serà la protagonista de la nit.
- Al CCCB hi tindrà lloc la Nit Xcèntric, amb programació exclusiva que inclourà projeccions i videoart, a més de les exposicions permanents.
[vimeo id=»41474979″ width=»600″ height=»350″]
Un any més, la ciutat de Barcelona se suma a la celebració d’una nit on la cultura és (per fi) gratuïta. Més de cinquanta museus a Barcelona i l’Àrea Metropolitana obriran les seves portes la nit de dissabte 19 de maig, i romandran oberts fins la matinada.
La proposta més popular d’aquest any, serà el descobriment de l’aqüeducte romà que encara es troba a Barcelona, amb un recorregut pel tram final de l’aqüeducte que en l’època romana portava l’aigua potable des del riu Besòs fins a l’interior de la colònia Barcino. Altres museus populars, com la Fundació Antoni Tàpies o el Cosmocaixa, han programat activitats especials per aquesta nit, i en el cas d’aquest darrer, es troben especialment dirigides als més petits.
La característica principal d’aquesta nit de la cultura és que l’accés als museus és gratüit, i molts d’ells, a més, com és el cas d’alguns com el MACBA, el MNAC, la Fundació Miró o el Museu d’Història de Barcelona, entre d’altres, oferiran visites guiades per les seves instal•lacions durant el vespre i part de la nit.
Alguns museus han cedit el protagonisme a la música, i diverses actuacions en directe acompanyaran les visites de les seves coleccions o exposicions. És el cas del Museu Tèxtil i d’Indumentària, on hi haurà swing i gipsy jazz, o del Museu de les Arts Decoratives on s’hi trobarà música pop a càrrec del trio Platan Manush. Al Museu Marítim, es rememoraran també els cent anys de l’enfonsament del Titanic amb un gran concert de la Raval’s Band de l’Escola de Músics i JPC, amb cançons que es podien escoltar als grans transatlàntics de principis del segle xx.
Al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, a part de les dues exposicions que s’oferten en aquest moment, Pantalla Global i Més fotoperiodisme. Visa pour l’image-Perpinyà, s’hi ha preparat una programació especial per a la Nit dels Museus.
Sota el títol Nit Xcèntric (nom que rep el cinema del CCCB), s’oferirà una nit audiovisual, clarament influída per les dues exposicions del momento: d’una banda l’aspecte audiovisual, i de l’altre, el réflex de l’actualitat. Engegaran la nit les projeccions d’Afrique 50, (René Vautier) Genet parle d’Angela Davis (Carole Roussopoulos) i Black Liberation (Edouard de Laurot).
A continuació, i coincidint amb la desena edición de l’Screen Festival, del que hem parlat aquesta mateixa setmana a Shook Down, agafarà les regnes de la nit Scanner, músic britànic i artista visual i sonor que realitzarà una performance musical a temps real per a acompanyar les imatges de dos curtmetratges del cineasta Alain Resnais.
Al web de la Nit dels Museus s’hi troben detallades totes les activitats que es realitzaran a cadascun dels centres, i també propostes d’itineraris per diferents zones de la ciutat. Ara només cal triar el nostre.